miercuri, 12 mai 2010

Albastrelele




Denumirea stiintifica a albastrelelor este Centaurea cyanus (fam. Compositae). Pe marginea drumurilor, in apropierea lanurilor de cereale, intalnim vara, niste flori albastre, cunoscute popular sub numele de albastrele, vinetele, floarea graului, floarea paiului, corobatica, maturice sau zglavoc.

In scopuri medicinale, din flori - Flores Cyani - se prepara un ceai care are proprietati diuretice si astringente. Aceasta actiune este atribuita unui glicozid numit centaurina si taninului. Pentru a obtine un asemenea ceai, vom opari o lingurita si jumatate de flori cu un pahar de apa clocotita si le vom lasa acoperite 20 minute. Apoi se strecoara si lichidul se bea indulcit. Pentru marirea actiunii diuretice, florile de albastrele se vor asocia cu frunze de mesteacan, frunze de merisor, cozi de cirese. Ceaiul diuretic are in compozitia sa si flori de albastrele.

In cazul afectiunilor renale si vezicale se bea cate un sfert de pahar de ceai, cu 20 minute inainte de masa. Datorita gustului amar se recomanda ca tonic amar in dispepsie.

Florile se mai folosesc si sub forma de cataplasme in comprese odihnitoare pentru ochi, in tratamentul pleoapelor ridate, tonifiant ai muschilor lasati.




Un comentariu:

  1. Decoctul de albastrele sub forma de comprese un bun remediu pentru infrumusetarea ochilor obositi ai femeilor.

    RăspundețiȘtergere