vineri, 21 mai 2010

Brusturul


Brusturul (Arctium lappa - fam. Compositae), cunoscut si sub numele de lipan sau de lapuc in Banat, este o planta comuna, care creste in locuri necultivate.

De la brusture se foloseste radacina - Radix Bardanae - care contine insulina, saruri de potasiu, un ulei volatil si o substanta cu actiune antimicrobiana. Din radacina se prepara un ceai care are proprietatea de a stimula functiile renale si cutanate, fiind bun diuretic si sudorific. Influenteaza in bine acneea, furunculoza, diverse eczeme si alte afectiuni ale pielii. Ceaiul de brusture scade zaharul din sange, fapt pentru care este recomandat celor care sufera de diabet. Unii autori recomanda acest ceai in afectiunile bilei si ficatului, pentru ca are proprietatea de a reduce calculii biliari.

Ceaiul se prepara punand doua pana la patru linguri de radacina maruntita intr-un litru de apa clocotita. Dupa un sfert de ora, se strecoara lichidul si se bea indulcit pe parcursul unei zile. Pentru diabet, ceaiul se indulceste cu zaharina.

Extern, fiertura de radacina de brusture, singura sau asociata cu radacina de urzica si frunze de mesteacan, ajuta la cresterea parului. O data pe saptamana, dupa spalarea si clatirea parului, se frictioneaza pielea capului cu aceasta fiertura, la care se adauga si o lingura de otet. Sub forma de comprese, se aplica pe tenurile seboreice (grase), in acnee si eczema uscata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu