marți, 4 mai 2010

Zaharul invertit



Potrivit nutritionistilor care ne invata cum sa ne hranim sanatos, zaharul alb, carnea, sarea si faina alba ar trebui eliminate din alimentatie. Ei recomanda, de exemplu, in locul zaharului alb - mierea sau zaharul brun. Bune, nimic de zis, dar scumpe! Asa ca mai bine ne preparam singuri zahar invertit. Reteta este economicoasa - zaharul invertit avand putere dubla de indulcire fata de cel alb -, iar in plus rezolva si unele probleme de sanatate: prin acidul citric incorporat. Zaharul invertit mareste capacitatea de asimilare a calciului in intestin, ajuta la vindecarea rahitismului, previne formarea calculilor renali, dizolva sarurile acidului uric, este antiinfectios si, important!, nu este cancerigen. 

Avem nevoie de:
- 2 kg. zahar tos;
- 900ml. apa (de la robinet sau plata);
- 2 lingurite rase de sare de lamaie;
- un vas emailat (se interzice folosirea inox-ului sau a aluminiului)

Mod de preparare:
- Se pun toate ingredientele intr-un vas smaltuit, se fierbe totul la foc iute si se amesteca putin cu o lingura de lemn (nu se foloseste nici un fel de metal). Invertirea zaharului dureaza, in total, 10 minute.
- Fierband in clocote, zaharul se transforma intr-o compozitie limpede ca uleiul sau ca mierea; pe marginea vasului se aduna o spuma pamantie la culoare, care se strange cu lingura de lemn si se arunca. Se colecteaza ca si la dulceata. Astfel se obtine un amestec de doua monozaharide (glucoza si fructoza) cu putere dubla de indulcire, comparativ cu "fratelei sau, zaharul obisnuit.
- In ultimele 2-3 minute de fierbere, trebuie sa fim atenti ca siropul din vas sa nu se inchida la culoare -  pentru aceasta vom micsora intensitatea focului.
- Cand este gata, zaharul nu mai colecteaza spuma si are consistenta unei smantani mai subtiri.
- Se lasa la racit putin si cand este caldut inca, se toarna in borcane curate prin doua straturi de tifon.
- Se foloseste in loc de zahar in ceai, cafea, lapte, prajituri, checuri, cozonac,  conditia fiind de a micsora cantitatea de lichid, eventual din albusuri (in cazul prajiturilor).

Un comentariu: