vineri, 14 mai 2010

Anghinarea



Anghinarea (Cynara scolymus - fam. Compositae) este originara din sudul Spaniei si a fost introdusa in terapeutica inca din sec al XVI-lea, insa abia in anul 1931 s-a stabilit actiunea coleretica a acestei plante. Mai tarziu, studiile facute au confirmat ca aceste proprietati se datoresc cinarinei si polifenolilor.

De la aceasta planta se folosesc frunzele - Flolium Cynarae - care contin cinarina, polifenoli, flavone, un principiu amar, inulina, saruri de potasiu, magneziu, etc. Din punct de vedere terapeutic, frunzele de anghinare se caracterizeaza prin efecte sigure asupra bolilor de ficat si rinichi, avand proprietatea de a mari secretia biliara si diureza, regland in acelasi timp procesul de formare a colesterolului. Paralel cu aceste efecte, ceaiul de anghinare are si insusirea de a diminua zaharul din sange, dand bune rezultate in unele forme de diabet. Actiunea antidiabetica s-ar datora unei oxidaze.

Ca diuretic, ceaiul de anghinare se recomanda in nefritele acute si cronice, deoarece mareste volumul de urina si favorizeaza in acelasi timp eliminarea ureei si a substantelor toxice ce se formeaza la nivelul ficatului si rinichilor. Datorita eliminarii de toxine, se observa efecte favorabile in tratamentul urticariilor si al diferitelor forme de prurit (mancarime).

Bune rezultate da ceaiul de anghinare si in bolile tubului digestiv manifestate prin constipatie, varsaturi, enterite, fermentatii intestinale, colite, hemoroizi si lipsa poftei de mancare.

Ceaiul de anghinare mai este bun adjuvant in unele afectiuni ale inimii, care se manifesta prin hipertensiune, ateroscleroza si angina pectorala. Cercetarile mai noi atribuie anghinarei si proprietati antimicrobiene.

Pentru a prepara ceaiul de anghinare, se va proceda astfel: intr-un vas se pune o lingura de frunze maruntite, care se oparesc cu 500g apa clocotita. Dupa racire se strecoara lichidul si se indulceste cu zahar. O parte din ceai se bea dimineata pe stomacul gol, dupa care bolnavul va sta culcat o jumatate de ora pe partea dreapta. Restul catitatii de ceai se va bea in cursul zilei, cu o jumatate de ora inaintea meselor principale.

Recomandare: tratamentul cu anghinare sa se faca progresiv, incepand cu doze mici, in primele zile, care apoi sa creasca treptat. Tratamentul va dura 20-30 zile, urmat de o luna pauza, dupa care se va relua.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu