sâmbătă, 29 mai 2010

Acnee





Acneea este o afectiune a pielii care se manifesta prin inflamarea glandelor sebacee, asociata adesea cu o infectie microbiana. In afara de tratamentul de baza (dezinfectante, antibiotice, autovaccin, tratament hormonal, etc.), se pot folosi ca adjuvante plante medicinale cu proprietati antialergice si diuretice (in uz intern), precum si unele plante dezinfectante si alcatrizante (in uz intern). Se recomanda asocierea tratamentului extern cu cel intern.


Tratament intern


Trei frati patati (Herba Violae Tricoloris) cu efecte antialergice. Infuzie din o lingurita de planta la o cana de apa. si se beau 2-3 cani pe zi sau infuzie de 4 linguri de planta la o cana de apa si se ia cate o lingura la 3 ore.

Radacina de brusture (Radix Bardanae): infuzie din 2-4 linguri de radacini la un litru de apa, cantitate care se bea in cursul unei zile. Decoct din o lingura de radacini la o cana de apa - 2-3 cani pe zi.


Tratament extern


Flori de galbenele (Flores Calendulae): bai sau cataplasme cu infuzie preparata din 15-30 g la un litru de apa. Tinctura din 20 g de flori macerate 8 zile, in 100 ml de alcool - se aplica comprese cu 10 ml de tinctura la 100 ml de apa fiarta si racita.

 Partea aeriana si radacina de cicoare (Herba et Radix Cichori): bai sau cataplasme cu infuzie din 20-40 g la un litru de apa.

Radacina de brusture (Radix Bardanae): comprese cu infuzie din 20-30 g de radacini la un litru de apa.

Conuri de hamei (Strobuli Lupuli): comprese cu infuzie din o lingura la 100 ml de apa.

Un comentariu: