luni, 10 mai 2010

Afinul




Afinul (Vaccinium myrtillus - fam. Ericaceae) este un arbust mic, cu fructe negre-albastrui, dulci-acrisoare, care creste in pasunile de munte, prin alocuri stancoase. De la aceasta planta se folosesc frunzele - Folium Myrtilli si fructele - Fructus Myrtilli.

Din frunze se prepara un ceai care se recomanda celor ce sufera de diabet, avand proprietatea de a scadea zaharul din sange, actiune care s-ar datora mirtiliniei, numita si insulina vegetala. Pentru a mari eficacitatea ceaiului, frunzele de afin pot fi asociate cu pastai de fasole si frunze de dud. Ceaiul se bea indulcit cu zaharina sau neindulcit, cate o ceasca inaintea fiecarei mese principale.

Datorita continutului de tanin, frunzele au actiune astringenta, folosindu-se in diaree, iar datorita arbutinei, dupa unii autori, hidrochinonei, au proprietati bacteriostatice, utilizandu-se ca antiseptic urinar si usor diuretic. Se mai recomanda in guta si reumatism.
Fructele sunt bogate in tanin, pectine, mirtilina, acizi organici (acid malic, citric, oxalic, lactic, succinic), zaharuri, provitamina A, vitamina C. Din fructe se prepara un ceai pentru combaterea diareei, cu proprietati antiseptice in infectiile intestinale, mai ales in gastroenterite, contribuind la ameliorarea proceselor de fermentatie si putrefactie. Unii autori le recomanda in combaterea oxiurilor.

Ceaiul de fructe poate fi facut in doua feluri:
- fructele uscate se fierb in 250g apa timp de jumatate de ora, dupa care ceaiul se bea caldut
- peste o lingurita si jumatate de fructe uscate se toarna doua pahare cu apa fiarta si racita. Se lasa la macerat 8 ore, apoi se bea intreaga cantitate de lichid in cursul unei zile.

Pentru a mari actiunea astringenta si antiseptica a fructelor de afin, vom adauga coaja de stejar, flori de musetel si frunze de menta.




Tot din fructe de afin se mai pot prepara lichior si vin, care au proprietati antiseptice si astringente. Consumate in stare proaspata, afinele regleaza scaunele, fac sa inceteze fermentatiile intestinale, ajuta la eliminarea gazelor, amelioreaza inflamatiile hemoroidale si restabilesc pofta de mancare.

 








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu