joi, 22 aprilie 2010

Terapia Bowtech

Terapia Bowtech este o terapie holistica de vindecare foarte eficienta, o terapie care activeaza mecanismul de autovindecare.

Timp de trei ore am ascultat-o pe Carmen Sopon, vrajita de terapia pe care mi-o descria, dar si de dulceata glasului. “Opreste-ma”, imi spune, “ca eu pot sa vorbesc despre asta doua zile si doua nopti…”

Intr-adevar, Carmen Sopon poate sa vorbeasca despre terapia Bowtech la nesfârsit si nici nu te poti plictisi lânga ea. Fiecare cuvânt este incarcat de emotie si bunatate, tonul este entuziasmat, iar starea pe care ti-o induce, fie ca-ti vorbeste, fie ca te trateaza, este optimismul. Si apoi… este imposibil ca subiectul sa nu te intereseze: o terapie a terapiilor, o metoda simpla si deosebit de eficienta, pentru ca tehnica Bowtech are abilitatea de a trezi doctorul interior al individului. O data pus la treaba, acesta repara tot ce gaseste in neregula in organism. Si cine poate sa vindece mai bine trupul si sufletul decât acel doctor care stie ritmul specific de vindecare al fiecaruia in parte? Se pare ca suntem dotati cu un mecanism de autovindecare, insa, din cauza mediului nesanatos de viata, el nu mai functioneaza la parametri normali. “Asta nu inseamna ca nu suntem capabili sa reactivam toate aceste mecanisme!”, ma linisteste tânara terapeuta.


Asa a inceput…
Este adevarat ca, inca din copilarie, nu putea sa ia medicamente. Ajunsese chiar sa fie alergica la antialergice si din aceasta cauza a trebuit sa se trateze cu leacuri. De meserie economist, avea propria firma. Ar fi trebuit sa se simta implinita, dar in suflet ii ardea un foc care o tot impingea spre gasirea propriei meniri. Simtea ca, de fapt, rolul ei in aceasta viata este sa-i ajute pe cei din jur. Intrase incet, incet pe tarâmul bioenergiei, bioterapiei... o provoca teribil fluxul energetic pe care trebuia sa-l si vada, nu numai sa-l simta: “Daca nu vad sau nu pun degetul, poti sa-mi spui câte in luna si-n stele...” 


Nu a practicat niciuna dintre aceste terapii, desi erau aproape de cautarile ei. Simtea totusi ca exista ceva care ar trebui sa se lege de vibratia ei... “Sunt sigura ca destinul unui om se precipita câteodata in anumite momente in asa fel incât, pe parcurs, acel individ va experimenta ceea ce i se asterne, ce-i este destinat sa faca”. Si iata ca destinul ei se precipita in 2002, in timp ce butoneaza telecomanda televizorului... Un reportaj realizat in Anglia prezenta o terapie incredibila, numita Bowtech. In material, un barbat aflat de ceva vreme intr-un scaun cu rotile din cauza unui atac cerebral, fusese vindecat; mai era un mecanic auto cu umarul intepenit caruia i-a revenit mobilitatea mâinii dupa fix patru miscari ale terapeutului, chiar in timpul filmarilor. 

In acel moment, inima lui Carmen bate neobisnuit de repede... ca atunci când esti indragostit. Urmeaza o noapte agitata de emotie, o dimineata in care imprimanta scoate de pe Internet toate informatiile de pe pagina Academiei de Terapie Bowen, dar si despre cursurile pe care este hotarâta sa le faca: “Voiam sa ma duc imediat!” Telefoneaza in Grecia... se agita... si lucrurile se prelungesc pâna in 2006, când profesorul Andrew Zoppos are o prezentare chiar in Bucuresti, la Palatul Copiilor. Bineinteles ca face rost de o invitatie si, pe un viscol de februarie ce paralizase tot orasul, ajunge: “De atunci, lucrurile s-au legat. Profesorul avea nevoie de traducator, apoi m-am ocupat de organizarea cursurilor in România si poti deduce singura ca m-am implicat total. In prezent, in România, avem deja 10 grupuri de cursanti din toate categoriile sociale: medici, farmacisti, dentisti, ingineri, profesori, maseuri, bioterapeuti, croitorese, chiar si casnice. Cel mai in vârsta cursant are 77 de ani ”.


Primele emotii traite cu prietenii
La inceput, a practicat metoda Bowtech pe prieteni. Le-a explicat inainte ca, in orice caz, rau n-o sa le faca. Si s-au lasat pe mâna ei. Emotiile cele mai mari le-a avut când a tratat o prietena cu scolioza care avea dureri constante, aproape ca se obisnuise cu ele. Dupa primele sedinte, pacienta spunea ca simte o mâna fierbinte care o trage de coloana, dar ca nu mai are niciun fel de dureri... “Am incremenit!. .. Stiam ca nu poate sa existe niciun fel de pericol, dar la o descriere de genul asta ti se taie un pic respiratia”. Carmen ii recomanda sa stea linistita, sa bea apa, sa nu stea asezata mai mult de 20 de minute si “i-am spus: corpul lucreaza, e un semn bun”. A doua zi, la telefon, fata spunea ca are o vertebra iesita in afara, dar coloana devenise dreapta - “fir de plumb”. Deci vertebrele se re-aliniau si, pentru a-si face loc, a trebuit sa se deplaseze un pic, pentru o perioada scurta de timp. “Inca de la prima sedinta pacientul simte ca se petrece ceva, ca in interiorul lui se lucreaza. Uneori, simte o caldura sau furnicaturi. Unii descriu un flux ce trece prin diverse parti ale corpului. Dupa primele miscari devin foarte relaxati, iar interior, odata trezit, prin miscarile specifice metodei, incepe sa depisteze locurile cu probleme si sa le rezolve. Am avut o pacienta careia i-am tratat genunchiul si care m-a sunat dupa câteva zile sa-mi spuna ca, mai intâi, i s-a indreptat nasul; avea deviatie de sept de multa vreme”. 


De atunci, a tratat poliartrite, spondiloze cervicale, migrene, alergii, probleme renale, luxatii. “Dupa fiecare reusita ii multumesc lui Dumnezeu pentru satisfactia de a ajuta oamenii in suferinta. Când am rezolvat cazul de poliartrita aproape ca nu mi-a venit sa cred. Stiam ca e o boala destul de grea… atunci am simtit o bucurie pe care n-o pot reda in cuvinte”.


Metastaze, diabet si boli genetice
Carmen spune ca in cazul cancerului rezultatul terapiei depinde de stadiul in care se afla boala si un rol important il are starea psihica a pacientului. Povesteste despre o doamna cu metastaze multiple care, din cauza tratamentului cu citostatice, avea niste stari groaznice. Era in stadiul in care medicii ii prescrisesera morfina. In momentul in care s-a intervenit cu Bowtech, nu se putea ridica de pe patul de boala. Dupa câteva sedinte a reusit sa iasa in curte si chiar sa-si ingrijeasca lalelele. Pâna la sfârsit, doamna respectiva nu a mai avut dureri si nici morfina nu a mai luat. Din pacate, in faza terminala doar atât se mai poate face. “Daca putem sa-i facem bine omului, sa-si duca mai usor ultimele clipe pe care i le-a dat Dumnezeu, sa-i imbunatatim calitatea vietii, eu zic ca e mare lucru”. Copiii si animalele reactioneaza superb la terapie, cu rezultate extrem de rapide si spectaculoase. Si in autism, sindromul Down sau alte boli genetice, Bowtech poate ajuta, bolnavii devenind mai atenti, mai comunicativi, insa boala nu dispare. 
Daca “medicul” interior este capabil sa acceseze memoria celulara pâna la nivel embrionar, la bolile genetice nu pot fi rezultate spectaculoase, doar ameliorari. La fel se intâmpla si in cazul bolnavilor de diabet. Bowtech da rezultate bune in cazul in care functia pancreasului nu este total atrofiata si inca mai poate sa secrete o cantitate chiar si infima de insulina. Atunci recomanda bolnavilor ca, inainte de a-si aministra urmatoarea doza de insulina, sa-si verifice glicemia, pentru ca, sub tratament, se regleaza si nivelul de insulina in organism.


De la irascibilitate la calm
In cazul celor irascibili, vesnic nemultumiti si recalcitranti, Bowtech reuseste sa elibereze tensiunea emotionala care ii determina sa aiba un astfel de comportament. Dupa câteva miscari, care se adreseaza sistemului nervos, pacientii se manifesta diferit. Unii incep sa plânga pâna ce se debaraseaza de povara incarcaturii emotionale acumulate in timp, iar altii gasesc diverse variante. “Am tratat o fata care a iesit din camera de sedinte râzând in hohote. Pur si simplu mergea si râdea. Stiam ca asta e o modalitate de descarcare, insa mi-a fost greu sa-l linistesc pe prietenul ei. Acesta nu intelegea ce se intâmpla si, chiar daca eu ii spuneam ca totul este in regula, tot i se citea ingrijorarea pe chip... Dupa aceste reactii, aparent neintelese, se instaleaza o stare de calm, se simt tot mai bine, se odihnesc mai bine, vad lumea in alte culori, nu-si mai fac atâtea griji ca pâna atunci. Iata ca organismul are metodele lui de a readuce functiile primordiale la starea de echilibru. Uneori, daca pacientul este supraponderal, dupa echilibrare incepe sa slabeasca”.


Ce este Bowtech?
Este “o terapie holistica de vindecare, extrem de eficienta, delicata si neinvaziva”. Prima parte a tratamentului presupune inducerea unei stari de relaxare numita alfa, sub care organismul poate sa inceapa procesul de vindecare. I se mai spune si terapia secolului XXI. Este o formula unica de reechilibrare neuro-musculara, de realiniere a structurilor osoase, de eliminare a tensiunillor musculare si incordarilor, de restabilire a circuitului limfatic, de echilibrare a meridianelor energetice, corectare a dezechilibrelor psihice. In toate cazurile, pacientii descriu o stare de relaxare urmata de o senzatie de bine. Spre deosebire de alte tehnici, aceasta nu forteaza corpul sa execute o comanda, ci ii permite sa se vindece singur, in ritmul propriu. In niciun caz nu poate face rau. “Noi, ca terapeuti, practic facilitam organismului procesul de vindecare. Nu suntem cei care decidem in ce fel sa se produca o vindecare si care sunt prioritatile. In prima sedinta, inainte sa te adresezi zonelor afectate pe care le sugereaza pacientul, te ocupi realmente de trezirea “doctorului” interior. Deci reactivezi mecanismul de vindecare propriu organismului. Acesta cauta sa recupereze starea de bine existenta inaintea aparitiei afectiunii respective prin reactivarea memoriei celulare. El este capabil sa readuca acea stare de bine care a fost prezenta cândva. Si când starea de bine a fost reinstalata, din acel moment poti sa spui ca esti un alt om”.


Patru miscari miraculoase
Unul dintre principiile de functionare ale acestei tehnici este stimularea acelor receptori care se afla pe muschi, tendoane, ligamente si, in general, a acelor terminatii nervoase responsabile cu trimiterea catre creier a senzatiilor de durere sau de eventuala agresiune. Miscarea delicata care se aplica se numeste Bowen, dupa numele celui care a conceput-o, si ea trimite practic un mesaj de nonagresiune. Organismul directioneaza mesaje de incepere a procesului de vindecare catre locurile unde exista afectiuni. Exista putine cazuri in care medicul interior nu poate sa ia initiativa. 
In cazul in care nu sunt fracturi sau rupturi, sau tesuturi deteriorate ireversibil, aproape tot se poate rezolva. Exista patru miscari de urgenta care se aplica in cadrul tratamentului, ca parte dintr-o procedura bine determinata, dar in cazuri de soc sau urgenta se aplica numai aceste patru miscari. Asta inseamna ca, daca esti lânga o persoana care tocmai a avut un accident (poate sa fie orice fel de accident - s-a lovit, si-a rupt piciorul, a avut un accident de masina sau unul emotional, practic orice om care tocmai a primit un soc in sistem), aplicandu-i aceste patru miscari de urgenta se va elimina socul din organism. Avem situatii documentate in care aceste miscari au oprit hemoragii masive sau au trezit pacienti in stare de inconstienta. Practic, aceste patru miscari sunt miraculoase”.


Trei ipostaze de nereusita a tratamentului
Timp de cinci zile de la sedinta, pacientul simte constant o evolutie din bine in mai bine. Exista trei ipostaze in care Bowtech nu poate avea rezultate - daca terapeutul nu aplica tehnica corect si in cazul in care bolnavul isi cauzeaza singur recaderea. Desi i se recomanda o perioada de repaus, el nu o respecta (odata ce ai declansat acel mecanism de autovindecare el incepe sa lucreze si orice actiune in forta, orice soc care se induce organismului are rolul de a opri aceste reactii). Si, in fine, a treia ipostaza este aceea in care pacientul nu vrea sa se faca bine. 
“Profesorul Zoppos a avut un astfel de caz si mi se pare emblematic. O pacienta de vreo 60 de ani avea un picior mai scurt decât celalalt. Dupa fiecare sedinta, doamna respectiva pleca fara sa schiopateze, deci organismul era perfect aliniat. Când se intorcea, dupa sapte zile, schiopata din nou. Asa s-a intâmplat timp de vreo sase sedinte pâna când profesorul, care are si licenta de hipnoterapeut, i-a indus o stare mai profunda de relaxare si a avut o discutie cu ea: “Esti unicat! Care este motivul pentru care tie nu ti se pastreaza rezultatul terapiei?”. Femeia a raspuns ca are acasa doua fete si, daca este sanatoasa, ea face toata treaba in casa. Daca sta cu piciorul ridicat pe canapea pentru ca o doare, atunci ele fac toata treaba”.


“S-ar putea sa nu ma mai intorc niciodata pe aici”
Carmen imi spune ca tehnica Bowtech poate fi invatata de oricine, cu conditia sa iubeasca oamenii si sa aiba chemare, ca este atât de usor sa ajuti pe cineva, mai ales ca metoda este atât de eficienta. In fond si la urma urmei, ideile simple sunt cele adevarate. Metoda a fost conceputa in Australia anilor ‘50 de Thomas Ambrose Bowen, de unde s-a raspândit in intreaga lume. De altfel, in Australia este recunoscuta de sistemul de asigurari de sanatate. Exista o relatie speciala intre aceasta terapie si medicina alopata, in sensul ca sunt complementare. 

Ar fi ideal ca fiecare spital din România sa aiba angajat câte un specialist Bowtech sau fiecare angajator sa aiba un contract cu un astfel de terapeut, astfel angajatii putand beneficia de câte un tratament pe luna. Domnul Bowen, initiatorul metodei, avea ca motto un poem reprezentativ: “Trec prin aceasta lume doar odata,/De aceea orice fapta buna mi-ar sta in putinta,/Orice manifestare de bunatate as putea avea, catre oricine, fie sa se intâmple acum,/Fie sa nu o amân si sa nu o neglijez,/Fiindca s-ar putea sa nu ma mai intorc niciodata pe aici”.

sursa: Grupul de discutii Maya

5 comentarii:

  1. Desi sunt terapeut , ma uimeste zi de zi aceasta tehnica prin rezultatele obtinute cu ajutorul ei.

    RăspundețiȘtergere
  2. Bowtech este o terapie revolutionara!!! Este uimitor ce rezultate se obtin prin Bowen.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna seara mar interesa si pe mine numarul de telefon al doamnei terapeuta carmen sopon adresa mea de emeil dorabratu@yahoo.com am nevoe de ajutorul d-voastra va rog contactatima multumesc

    RăspundețiȘtergere
  5. Mai multe informatii despre terapie si terapeutii din tara, gasiti pe siteul http://www.bowtech.ro

    Carmen Sopon: 021.337.05.78, 0722.310.002
    adresa de email: info@bowtech.ro

    RăspundețiȘtergere