vineri, 12 februarie 2010

Vanga - Tratamente naturiste II


 Prima parte a tratamentelor naturiste ale Vangai o gasiti AICI

ECZEMĂ
a) după ce se face toaleta (curăţirea) locurilor bolnave, se vor unge cu lichidul conţinut în conurile Ulmului de Turkestan (Ulmi minori), recoltate în luna mai.
b) se fierbe în apă un buchet de flori de pădure. După strecurare se umectează cu lichidul obţinut locurile bolnave.
c) se fierbe într-o cantitate de apă mai mare un buchet de flori de cîmp. Bolnavul se va îmbăia în această apă.
d) se îmbibă o ţesătură din bumbac într-un amestec de ulei şi oţet - părţi egale - şi se ung cu ea locurile bolnave, după ce, în prealabil, s-a făcut toaleta (curăţirea) locurilor bolnave.
e) se ung locurile bolnave cu un amestec din untură şi benzină — în părţi egale.

ECZEMĂ (la mîini, cauzată de folosirea detergenţilor)
Zilnic se vor face la mîini băi reci, timp de 10— 15 minute, cu apă în care s-a dizolvat 1 (una) linguriţă cu bicarbonat de sodiu. După aceasta, mainile vor fi ţinute, timp de 10 minute, în ulei de măsline călduţ.

ECZEMĂ UMEDĂ (la copii)
Se coc în cuptor trei nuci în coaje, pînă ce acestea capătă culoarea maro închis. După ce se răcesc se pisează fin, se amestecă cu o linguriţă cu ulei de peşte şi se unge, de cîteva ori, locul bolnav, după ce a fost bine curăţat în prealabil.

EDEM (la picioare)
intr-o găleată cu apă rece se dizolvă un pachet cu sare grunjoasa. Se înmoaie în ea un prosop, se stoarce uşor şi se înfăşoară pe mijlocul bolnavului. Procedura se repetă de zece ori la rînd. In scurt timp se va declanşa o urinare abundentă, după care edemele vor începe să se resoarbă.

ENUREZIS NOCTURN (la copii)
Se fierb în 10 litri apă, 2 kg din planta Năsturel (Nastutium) - recoltată, de preferinţă, în luna mai, atunci cînd începe să înflorească. După ce apa a fiert se strecoară şi se lasă să se răcească, într-un vas adecvat copilul va face băi, pînă la mijloc, timp de şapte seri la rînd, înainte de culcare. Planta rămasă după strecurare se va amesteca împreună cu puţină untură de porc şi se va aplica, sub formă de comprese, astfel : în prima seară pe burtă, iar în seara următoare pe mijloc. In caz că este posibil, este indicat ca, înainte de începerea tratamentului să se facă băi de soare, timp de zece zile.

EPILEPSIE
Se amestecă ulei de măsline cu ceară şi fagure de albine topite. Se unge cu acest preparat o bucată curată de pînză şi se aplică, sub formă de compresă, pe coloana vertebrală.

FURUNCUL
Se face o lipie mică din făină de secară, lapte şi unt proaspăt. Se aplică pe locul bolnav şi se ţine timp de o noapte.

GASTRITĂ
a) se bea, în fiecare dimineaţă, o cană de ceai de Salcie albă (Salix alba), pe stomacul gol. După aceasta se va bea o cană de lapte proaspăt.
b) se bea o infuzie de Iarba gîştei (Leonurus cardiaca).

GASTRITĂ (acută)
Se fierb, timp de cinci minute, 200 g foi de pătlagină (Plantago), într-o jumătate de litru de rachiu din struguri. Se strecoară şi se toarnă într-o sticlă. Bolnavul, va bea, în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, cîte o lingură, pînă la terminarea lichidului, şi va sta întins în pat timp de o oră. Pe durata tratamentului fumatul este interzis.

GINGIVITĂ
a) Thymus serpyllum, în care se va pune o picătură de soluţie de piatră acră.
b) Timp de o oră, bolnavul trebuie să mestece, de două ori pe lună, răşină de Pin de Balcani (Pinus peuce).

GLANDE SALIVARE (afecţiuni)
Se face o compresă din flori de Gălbenele (Calendula officinalis) pisate şi se aplică sub mandibulă

HEMORAGIE (abundentă şi de lungă durată la femei)
Se bat bine şase albuşuri de ou, proaspete, se amestecă împreună cu o jumătate linguriţă sare de lămîie şi se bea. Dacă este necesar, tratamentul se va repeta.

HEMORAGIE (la copii)
Se ia pămînt de muşuroi, se opăreşte cu apă fiartă şi se ţine copilul deasupra aburilor.

HEMOROIZI
Se ia o căpăţînă de Rodul pămîntului (Arum maculafum), se spală, se şterge, se taie şi se pisează foarte fin. Se amestecă o lingură de făină cu o lingură din planta astfel pregătită, adăugîndu-se puţină apă. Se fac din acest preparat biluţe de mărimea unei pastile. Se beau, cîte două astfel de pastile, în timpul mesei, de două ori pe zi.

HEMOROIZI (externi)
a) se fierbe, într-o cantitate mai mare de apă, planta Piperul bălţii - Ardeiul broaştei(Persicariahydropiper), de două feluri, respectiv planta cu frunze late şi aceea cu frunze înguste şi prelungi.Cu această apă se fac băi de şezut, într-un vas potrivit.
b) se fierb, ca pentru gem, dar fără zahăr, fructe de Soc negru (Sambucus nigra). Se ia zilnic, din acest preparat, cîte o lingură, înainte de masă.
c) se fierbe, într-o cantitate mai mare de apă, Sugarel alb (Teucrium polium). Cu această apă bolnavul va face băi de şezut, într-un vas potrivit.

HEPATITĂ (la copii mici, născuţi vara)
Se fierbe, într-o cantitate mai mare de apă, planta Cuscută (Cuscuta europaea). După ce se răcoreşte, apa se toarnă pe tot corpul copilului.

HIPERTENSIUNE
Se pune, pe fundul unui pahar de apă, o lingură de mălai. Se toarnă peste el apă fiartă, pînă la umplerea paharului şi se lasă astfel timp de o noapte. Dimineaţa se bea această apă pe stomacul gol, avînd grijă să nu se tulbure mălaiul, depus pe fundul paharului.

ICTER (gălbenare)
Se amestecă sucul de la o lămîie cu o linguriţă de bicarbonat. Se bea, trei dimineţi la rînd, pe stomacul gol.


IMUNIZARE (protecţia sistemului imunitar)
O dată pe lună se va turna, pe tot corpul, apa în care s-a fiert Cimbru (Thymus).

INFECŢIE (la unghia unui deget al mainii)
Se ia un ardei iute, i se scoate codiţa, se curăţă de seminţe şi se umple cu ţuică tare. Se introduce degetul bolnav în ea, avînd grijă ca în ardei să rămînă puţină ţuică. Se fixează cu un bandaj şi se ţine astfel o noapte. Deoarece acest tratament este greu de suportat din cauza durerilor, se va păstra bandajul doar atît timp cit bolnavul îl poate tolera. După acest tratament infecţia dispare şi bolnavul se va însănătoşi rapid.

INFLAMAŢIE (a nervului facial)
Se sterilizează un ac metalic, ţinîndu-l pe jăratec. Apoi se înţeapă uşor cu el pielea feţei, mai întîi zona sănătoasă, apoi cea bolnavă. Arsurile uşoare cauzate pielii vor dispărea cu repeziciune, fără să lase urme.

INFLAMAŢIE (a nodulilor limfatici - preventiv)
Să se evite şi să se înlăture infecţiile dentare.

INFLAMAŢIE (a picioarelor)
Se prepară comprese dintr-un amestec de ceară, ulei de măsline şi apă şi se aplică pe zonele dureroase

IRITAŢII (ale pielii feţei)
Se aplică pe locurile afectate Muşchi de piatră (Cetraria islandica). Creşte pe pietrele din apele curgătoare.

INSOMNIE
a) se va dormi pe o pernă umplută cu fin de pădure
b) se va lua seara, înainte de culcare, o lingură de miere.

INSOMNIE (la copii)
a) se pune la fiert, într-un vas mare, cu multă apă, un kilogram de nisip de rîu. După ce apa s-a răcit se va turna pe tot corpul copilului.
b) copilul va fi învelit într-o pînză umezită cu rouă dimineţii. Astfel învelit va sta culcat în pat, pînă ce pînza se va usca pe el.

INTERTRIGO (la copii şi adulţi) – inflamatie a pielii localizata la incheieturi mari
Se pisează fin lemn de stejar mîncat de cari. După ce se spală bine locul afectat se pudrează cu pulberea obţinută.

INTOXICAŢIE (cauzată de substanţe chimice)
S va ţine seara, înainte de culcare, picioarele în apă caldă.

INTOXICAŢIE (cu peşte)
Se amestecă într-un pahar cu apă o lingură de mastică şi se bea fără întîrziere.

ISTERIE
Se ţine într-un vas cu apă, timp de o noapte, planta Oriaya grandiflora (plantă medicinală al căruibcorespondent popular nu l-am putut depista. Este o plantă care creşte în fîneţe uscate, avînd o inflorescenţă de culoare albă. Denumirea ştiinţifică provine de la numele medicului şi botanistului Orly). In ziua următoare planta se fierbe în apa în care a stat peste noapte şi, după ce se răceşte, se toarnă pe tot corpul bolnavului.

ISTERIE (imunizare)
O dată pe lună se toarnă pe tot corpul apa în care s-a fiert Cimbru sălbatic (Thymus serpyllum)

INTINDERE MUSCULARĂ (la mana)
Se fierbe apă într-un vas mare şi se adaugă o lingură de bicarbonat de sodiu. După ce apa se răceşte puţin se introduce mîna în vas pînă la umăr. Baia se repetă de cîteva ori. Nu se strecoară apa.

INŢEPĂTURI DE INSECTE
Se freacă locul afectat cu frunze de Soc negru (Sambucus nigra).

LEUCEMIE
a) se bea suc din rădăcini de Nalbă de pădure (Malva silvestris).
b) se bea un decoct din boabe de grîu, porumb, ovăz, secară şi mei.

LEUCEMIE (la copii)
Se pisează fructe uscate de Nalbă de pădure (Malva silvestris) şi se amestecă cu rînză uscată de miel. Se ia din acest amestec, cu puţină apă, o linguriţă, de două ori pe zi.

LIPOTIMIE (stări de leşin)
Se aplică sub „lingurică" (furca pieptului) Turiţă (Galium aparine) pisată.

sursa: Krasimira Stoianova - Vanga - tratamente naturiste

Continuarea o gasiti AICI


2 comentarii:

  1. Cata bunavointa din partea ta de a ne
    infruma spre tot ce este mai bine pentru
    noi atat din punct de vedere medical ,ca si
    din alte articole daruite din suflet, spiritual.
    Bine faci bine ai sa primesti.
    Cu multa recunostinta
    Lilane

    RăspundețiȘtergere
  2. pt hepatita c care sunt remediile vahgai?

    RăspundețiȘtergere