duminică, 28 februarie 2010

Colesterolul

Colesterolul - cea mai mare inselaciune a secolului?
Colesterolul, o problemã ?

Mijloacele media au introdus o adevãratã anxietate generalã: teama de colesterol.  Oameni de o splendidã sãnãtate telefoneazã la cabinet si cer, cu o voce tremurândã programare pentru "colesterol". Buletinul de analize le adânceste angoasa, aducându-i pe marginea disperãrii. "Am douã sute. E grav, dom' doctor ?"

Rãspundem: nu, nu este grav.  Valoarea normalã a colesterolului în România este 280 mg la 100 de ml de sânge.  Dacã este asa, cum s-a ajuns totusi cã marea majoritate a laboratoarelor tipãresc buletine de analize pe care deja valori de 181 de mg% sunt trecute ca anormal de mari ?  Ei bine, aici este o altã poveste. Una discret rusinoasã pentru tagma noastrã medicalã, dar care totusi trebuie spusã. Pacientii sunt rugati sã nu mai spunã nimãnui cã au aflat de la mine cele ce urmeazã. Dacã totusi vor spune, atunci sã nu scrie, iar dacã vor scrie, sã nu semneze. Dacã, totusi, nesocotind acest sfat, vor semna, eu declar de pe acum cã nu stiu nimic si cã sunt cu totul strãin de cele scrise mai jos.

Secretul este cã scãderea valorii normale a colesterolului în sânge a urmat o curbã paralelã si cu putin ulterioarã descoperirii unor medicamente care au proprietatea de a scãdea colesterolul.  Astfel, în anii '80, singurul medicament cu aceastã proprietate principalã era acidul nicotinic.  Acesta era foarte ieftin si, dealtfel, avea reactii adverse importante, care îl fãceau de utilitate atât de restrânsã, încât era departe de a trezi interesul firmelor de medicamente. De aceea, cei care vor deschide orice carte de medicinã anterioarã anului 1980, vor citi acolo valoarea normalã a colesterolului, care este de 280 mg %, asa cum am spus. Intervalul 260-280 mg % impunea atentie si regim, dar nu tratament medicamentos. Odatã cu descoperirea unor medicamente mai specifice, care scad colesterolul în mod mai eficient, mai scumpe si aflate sub patent, interesul firmelor de medicamente pentru aceastã clasã a crescut enorm. Cum numãrul pacientilor cu hipercolesterolemie realã era mic, specialistii în marketing au fãcut diferite socoteli, din care a reiesit cã, dacã valoarea normalã ar coborî de la 280 la 260 si medicilor li s-ar induce ideea cã este neapãrat nevoie de tratament medicamentos cronic peste aceastã valoare, firmele producãtoare ar avea numai de câstigat. 

Cum, cel putin oficial, valorile normale din fiziologie nu sunt stabilite de firmele de medicamente, ci de medici în baza unor studii, au început a se întruni "vârfurile cercetãrii medicale", mai întâi în congrese o datã la doi ani prin capitale europene, mai nou în congrese anuale prin locatii mult mai exotice. La astfel de "întruniri stiintifice mondiale", de regulã însotite de un bogat program cultural-artistic (de la degustãri de licori la safari) existã deja obiceiul ca medicii participanti sã prezinte lucrãri "stiintifice", în care se pretinde, folosindu-se cu multã mãiestrie posibilitãtile largi ale statisticii, cã valorile normale sunt mai mici decât se credea, cã existã riscuri serioase pentru sãnãtate la valori care ar fi fost O.K. înainte de congres, cã aceste date noi ridicã serioase probleme de sãnãtate publicã etc.

Sã mai observãm cã ceea ce este valabil pentru colesterol este valabil si pentru valoarea normalã a tensiunii arteriale si (în mãsurã ceva mai micã) pentru glicemie. Extrapolând, putem prevedea încã de pe acum cã, dacã mâine va apãrea un medicament care sã modifice grupa sangvinã, poimâine o mare parte dintre cititorii acestei pagini vor afla cã suferã de o grupã sangvinã de-a dreptul toxicã.

Tratamentul hipercolesterolemiei

Dacã valoarea colesterolului este pânã la 260 mg%, nu este necesar nici un tratament, asa cum am spus mai sus, deoarece nu putem vorbi de hipercolesterolemie în aceastã situatie.  Dacã valoarea colesterolului este între 260 si 279 mg%, este recomandabilã tinerea unui regim cu evitarea excesului de colesterol, împreunã cu repetarea determinãrii colesterolului si a fractiilor sale (raportul HDL versus LDL, dacã nu a fost fãcut)
Dacã valoarea colesterolului este între 280 si 299 mg% este necesar un regim hipocolesterolemiant, cu evitarea smântânei, untului, laptelui gras, cãrnii grase si cu limitarea numãrului de gãlbenusuri la 4 pe sãptãmânã (albusurile nu contin colesterol).  Se recomandã un regim bogat în peste (minimum 2 kg pe sãptãmânã) si folosirea cu generozitate a cimbrului si usturoiului.  Toate fructele sunt indicate, dar merele ocupã primul loc în aceastã privintã.  Din 6 în 6 luni se face evaluarea rezultatelor regimului, dozându-se atât colesterolul total, cât si fractiile lui. 
Dacã valoarea colesterolului este de 300 mg% sau peste, recomand tratament medicamentos. De regulã cu Vasilip o tabletã de 10 mg pe zi imediat înainte de masa principalã, sau o altã schemã în functie de datele culese la consultul medical. Reevaluare dupã 3 luni, pentru a vedea dacã dozele sunt eficiente.

Tipuri de întrebãri frecvente:

- Am colesterolul 245, buletinul de analizã îmi dã aceastã valoare în chenar negru si în dreptul ei scrie: "above normal range". Sefa laboratorului, când mi-a înmânat buletinul de analizã, m-a rugat sã stau jos. Vecinii si cei din familie sunt îngroziti de cât de mult colesterol am, iar medicul cardiolog mi-a prescris sã iau 6 tablete de Sortis pe zi, spunându-mi cã în caz contrar am sã fac infarct. Ce este de fãcut ?
Rãspuns: dacã încã nu ati citit articolul acesta, cititi-l. Laboratorul dã valorile normale în functie de ce valori normale se introduc cu ajutorul tastaturii, nu în functie de valorile medii a unui grup de 85, 90 sau 95 % dintr-un esantion considerat sãnãtos, asa cum ar trebui, potrivit unei definitii stiintifice a "normalului". Vecinii si cei din familie sunt victimele campaniilor media, iar cardiologul ar vrea sã primeascã invitatie si sponsorizare si la congresul de anul viitor de la Ouagadougou. Dacã nu credeti toate acestea, intrati în primul anticariat si uitati-vã în orice carte de medicinã anterioarã anului 1980 si vedeti cât este colesterolul normal.

- Am auzit cã uleiul de porumb nu contine colesterol, e adevãrat ?
Rãspuns: nici un ulei nu contine colesterol, deoarece plantele nu sunt capabile sã sintetizeze colesterol ca atare. Deci, orice fruct sau legumã sau cerealã este la fel de bunã din punctul de vedere al regimului în cazul unei hipercolesterolemii, iar un numãr mic de plante sunt în mod deosebit indicate, de exemplu: merele, usturoiul, cimbrul.  Este esential sã nu mâncati de loc: carne grasã si smântânã si sã mâncati cât mai putine gãlbenusuri de ou, care sunt saci cu colesterol. Dimpotrivã, pestele este foarte indicat. Orice fel de peste si cu precãdere, în mod paradoxal, pestele gras. Desi laptele si multe brânzeturi contin colesterol, ele nu cresc în mod semnificativ colesterolul dacã sunt folosite în cantitãti prudente.

- Tratamentul medicamentos al colesterolului are reactii adverse ?
Rãspuns: Orice medicament, începând cu banala aspirinã, are reactii adverse. Cu deosebire un tratament cronic, care se ia cu lunile si anii, are posibile riscuri. Aceasta nu înseamnã sã nu luãm medicamente de loc, ci sã o facem atunci când, în urma unui rationament medical, medicul nostru considerã cã beneficiul scontat este mai mare decât riscul potential.

- Urmez un regim strict vegetarian, si totusi colesterolul meu nu scade sub valoarea de 280 mg %. De unde atâta colesterol, dacã eu în ultimele sãptãmâni am mâncat numai urzici si mere ?
Rãspuns: Aceastã situatie (relativ rarã) în care vã aflati se explicã printr-o tulburare realã de metabolism. Asa cum spuneam, celulele animale sintetizeazã colesterol, iar cele umane nu fac exceptie. Uneori aceastã sintezã este în exces. Va trebui sã urmati un tratament medicamentos, în principiu toatã viata, tratament în lipsa cãruia existã un mare risc sã suferiti de una sau mai multe din numeroasele boli favorizate de excesul de colesterol: cardiopatia ischemicã, accidentul vascular cerebral, etc.

- Am colesterolul mãrit, dar nu suport sã mãnânc peste, iar usturoiul îmi face rãu. Ce este de fãcut ?
Rãspuns: În loc de peste, puteti folosi numeroasele suplimente alimentare care contin acizi omega-nesaturati, iar în loc de usturoi, încercati tablete de usturoi de la farmacie. De asemenea, la farmacie sau la plafar mai puteti gãsi combinatii din plante pentru ceaiuri hipolipemiante.

- Colesterolul meu total este normal, dar raportul HDL-LDL nu este bun. Ce trebuie sã fac ?
Rãspuns: afectarea raportului dintre "colesterolul bun", adicã HDL si "colesterolul rãu", adicã LDL are importantã mai ales în cazurile în care colesterolul normal este crescut sau are valori la limitã. Deci, în cazul dv nu se poate vorbi de hipercolesterolemie. O importantã mai mare acordatã pestelui în alimentatie ar fi indicatã, totusi.

- Mereu aud despre marea problemã a colesterolului crescut. Dar eu am colesterol scãzut, sub limita normalã. E vreo problemã ?
Rãspuns: nu, deoarece nu existã boli care sã fie declasate de prea putin colesterol, asa cum existã în cazul invers. Totusi, unele studii sugereazã o legãturã între colesterolul scãzut (sau la limita inferioarã) si depresie, fãrã a se putea preciza dacã e vorba de o legãturã de tip cauzã-efect sau de o corelare de altã naturã.

Dr. Mihnea Dragomir
Bucuresti, 16 iulie 2008

Nota: Aceste informatii au fost primite prin e-mail. La sfarsitul mailului este urmatoarea completare: "Completare - imi apartine- toti bolnavii care au murit de inima in ultima vreme au murit cu colesterolul foarte mic. E un adevar dovedit statistic . Colesterolul marit nu produce moartea."

4 comentarii:

  1. Multumim pentru informatiile utile cere ni le-ati relatat ! Sunt foarte importanate !!!

    RăspundețiȘtergere
  2. am varsta de 67 ani,colesterolul meu este f.mare
    valori:colesterol-331;colesterol HDL-55;colesterol LDL-250;creatina-231.Ce tratament medicamentos i mi recomandati.

    RăspundețiȘtergere
  3. Va rog sa ma ajutati intro mare problema privind colesterolul ff mare peste 400 am 55 de ani si sufar de o hepatita cronica B (descoperita intamplator) dar cu o viremie f mica-nu urmez nici un tratament ,medicul de familie imi recomanda medicamentele obisnuite pe baza de statine dar in prospect srie clar :contraindicate celor cu probleme hepatice. Ce pot face in situatia in care alimentatia me ase bazeaza pe legume ,peste,fructe.Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere