marți, 16 martie 2010

Vin medicinal

 Vinul medicinal - un strop de sanatate - Ion Ardelean

 Plantele medicinale preparate sub forma de infuzie sau decoct în vin au eficienta mult mai mare decât în apa,  fara sa fie însa confundate cu vinul de masa. Vinul trebuie sa fie de calitate si fara conservanti, daca se poate vin de casa., iar vasele în care se fierbe sa fie emailate sau din Jena. La preparare nu folositi ustensile de metal, iar lichidul obsinut, respective vinurile medicinale pastrati-le în sticle de culoare închisa, bine astupate , cu dop de pluta si tinute la rece.

Vin de tataneasa

Se pun 4 linguri de radacini uscate si zdrobite marunt în 500 ml de apa rece (nu de la chiuveta) si fierbeti acoperit 8 minute. Se ia vasul de pe foc si se lasa acoperit o ora. Se strecoara prin tifon si lichidul se amesteca cu 400 ml vin alb de casa si 4 linguri de miere de salcâm. Se pune în sticle de culoare închisa, pastrate la rece si se ia câte o lingura de 3-4 pe zi înainte de mâncare cu 30 de minute.
Se recomanda în bronsite cu expectoratie purulenta, traheobronsita, astm bronsic, pneumonie, tuse cu expectoratie abundenta.

Vin de aloe

Puneti într-un borcan de sticla de culoare închisa 200 ml suc de aloe, 250 g miere poliflora si 2 l de vin alb de casa. Amestecati cu o lingura de lemn. Lasati 5 zile totul la macerat si agitati borcanul de doua ori pe zi. Se filtreaza prin tifon si se pune în sticle de culoare închise tinute la rece, din care luati de 3-4 ori pe zi o lingura înainte de mâncare cu 30 de minute în ceai de flori de tei sau cimbrisor. Este indicat în astm, bronsic, gripa, constipatie, nevralgii, nevroze, reumatism, ulcer gastroduodenal. Cei care au hiperaciditate gastrica vor pune miere de salcâm în loc de miere poliflora. Acest preparat pe baza de aloe este mult mai eficient celor cu grupa de sânge A II.

Vin de  portocale
Intr-un litru de vin alb se pune sucul unei portocale mai mari si 3-4 flori de musetel(sau plicuri), 2-3 cuisoare, 150 g zahar si 50 ml rachiu; se lasa la macerat 8-10 zile.
O alta reteta de obtinere a acestui vin este urmatoarea: se pune o portocala mai mare, taiata, într-un borcan si se adauga 150 g zahar, 1 baton de scortisoara si 10 cuisoare. Peste acestea se toarna 1 litru de vin alb si 50 ml rachiu si se lasa la macerat o luna de zile, agitând zilnic borcanul. Se filtreaza prin tifon si se pune în sticle mai mici . Se va folosi în maximum trei luni de la obtinere.
Vinul de portocale este indicat în dispepsie, lipsa poftei de mâncare, constipatie, tonic general, sânge îngrosat. Se consuma câte 50 ml de trei ori pe zi cu 30 de minute înainte de masa.

Vin prune uscate

Se ia cantitatea de 500 g prune uscate, care se spala bine, se pune într-un borcan, apoi se adauga 1 pliculet de vanilie, 200 g zahar, 1, 5 l vin rosu si 75 ml rachiu. Se amesteca bine si se lasa la macerat o luna de zile; se filtreaza si se toarna în sticle.
Este indicat în constipatie, retentii de apa, lipsa poftei de mâncare, energizant, guta, reumatism.

Vin de vâsc

Puneti într-un borcan  6 linguri de vâsc macinat cu râsnita de cafea în 1,5 l de vin de casa si lasati la macerat 8-10 zile. Agitati zilnic borcanul. La sfârsitul perioadei de macerare, strecurati continutul prin tifon si depozitati lichidul în sticle de culoare închisa. Se pastreaza la rece. Se consuma de 3 ori pe zi, 1-2 lingurite în 50 ml apa înainte de masa cu 30 minute.
Are rezultate în tuse de diferite cause, dezintoxicant, hipertensiune arteriala, slabirea imunitatii, arterioscleroza.

Vin de patrunjel

Se iau 2 legaturi de patrunjel care se toaca marunt, peste care se pune 1, 5 l vin alb si doua lingurite de otet de vin. Se pune vasul la fiert si se lasa 8-10 minute la foc slab, apoi se adauga 500 g miere când lichidul este caldut, se amesteca bine, se filtreaza si se toarna în sticle mici, depozitându-se la rece. Se consuma cate o lingurita de trei ori pe zi cu jumatate de ora inainte de masa, fara a se depasi doza.
Are efecte în bronsita, stari de astenie, icter, retentii de lichide în organism, boli însotite de febra.


Vin de ienupar

Intr-un litru de vin alb sau rosu de casa se pun 30 de boabe de ienupar si 10 g frunze tocate si se lasa la macerat 8-10 zile, agitând sticla în fiecare zi. Se strecoara prin tifon si se pune în sticla. Se bea câte un paharel dupa masa de trei ori pe zi, îndulcindu-se, daca este nevoie.
Stimuleaza organismul, functiile digestive si urinare, activeaza transpiratia, ajutând la eliminarea toxinelor din organism.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu