joi, 11 martie 2010

Denumirile chimice ale e-urilor


Pentru a sti daca mancam sigur un aliment sanatos, cea mai la indemana metoda de evaluare este eticheta acestuia. "Pe ambalaj scrie tot ce vrem sa stim despre produsul pe care urmeaza sa-l cumparam. Important este sa-i citim corect eticheta", ne-a explicat prof.dr. Gh. Mencinicopschi. Pe langa termenul de valabilitate, care ne ofera informatii despre prospetimea alimentului, trebuie sa fim atenti la calitatea nutritionala (valorile energetice si cantitatile de grasime), la lista de aditivi, dar si la ingredientele alergene. "Si nu va lasati indusi in eroare de etichetele care nu contin E-uri. Aditivii alimentari pot fi amintiti sub denumirea lor chimica", ne-a mai atentionat specialistul.

Conserve, mezeluri, pateuri sau biscuiti. Sunt alimente pe care le consumam zilnic si care pot produce multe daune organismului din cauza continutului ridicat de E-uri. "Chiar daca exista producatori care nu mai scriu pe eticheta tipul de aditiv pe care-l folosesc, trebuie sa fim atenti la denumirile sofisticate ale ingredientelor. Acelea sunt intotdeauna aditivi nesanatosi si trebuie ocoliti", ne-a spus prof.dr. Gh. Mencinicopschi. E-urile din categoria colorantilor de sinteza (102, 110, 122, 124, 127, 129) sunt cele mai raspandite. Le gasim in bauturile racoritoare si in produsele de patiserie. Chiar daca aceste alimente nu contin o doza mare de aditivi, consumate impreuna, ele depasesc, cu mult, doza zilnica recomandata. Ocoliti si E-urile din conserve, muraturi sau vinuri imbuteliate (210, 218, 220, 228). Acestea din urma fac parte din categoria sulfitilor care pot provoca dureri de cap, ameteli sau pot duce la instalarea astmului bronsic sau a afectiunilor gastrointestinale.

Nota: Mai jos sunt prezentate denumirile chimice ale e-urilor, proprietatiile acestora si recomandari.

Lista aditivilor alimentari (E-uri) utilizati in Uniunea Europeana

E102 - tartrazina (FD&C yellow no 5) - colorant galben, artificial, azoic - a nu se depasi doza zilnica admisa (7,5mg/kg corp)
E104 - galben de chinolina (FD&C no 10) - colorant galben, artificial - nu se recomanda consumul frecvent
E110 - galben portocaliu (sunset FCE yellow orange) - colorant portocaliu, artificial, azoic - nu se recomanda consumul frecvent
E120 - cosenila, acid carminic, carmin - colorant rosu natural - a fi evitat de catre copiii hiperactivi si suferinzii de Alzheimer si Parkinson
E122 - azorubina, carmoizina - colorant rosu, azoic, artificial - nu se recomanda consumul frecvent
E123 - amarant (FD&C red no 2) - colorant rosu, azoic, artificial - nu este recomandat
E124a - rosu ponceau 4R, rosu, cosenila A (FD&C red no 4) - colorant rosu, azoic, artificial - nu este recomandat
E127 - eritrozina (FD&C red no 3) - colorant rosu, artificial - a nu se depasi doza zilnica admisa )0,1mg/hk corp)
E128 - rosu 2G - colorant rosu, azoic, artificial - interzis in UE
E129 - rosu Allura AC - colorant rosu, azoic, artificial - nu se recomanda consumul frecvent
E131 - albastru Patent V - colorant albastru, artificial - nu se recomanda consumul frecvent
E132 - indigotina, carmin, indigo (FD&C blue no 2) - colorant albastru, artificial - nu se recomanda consumul frecvent
E133 - albastru Brilliant FCF (FD&C blue no 1) - colorant albastru, artificial - nu se recomanda consumul frecvent
E141(i) - complexe de cupru ale clorofilelor si clorofilinelor (E141ii) - coloranti verzi, naturali
E142 - verde S, verde acid brilliant - colorant verde, artificial - nu se recomanda consumul frecvent
E150a - caramel simplu (plain) - colorant maro, natural - nu se recomanda consumul frecvent
E150b - caramel de sulfit de sodiu (caustic) - colorant maro, artificial - nu se recomanda consumul frecvent
E150c - caramel amoniacal - colorant maro, artificial - nu se recomanda consumul frecvent
E150d - caramel sulfit de amoniu - colorant maro, artificial - nu se recomanda consumul frecvent
E151 - negru Brilliant BN, negru PN - colorant negru, azoic, artificial - nu este recomandat
E154 - brun FK - colorant brun, azoic, artificial - nu este recomandat
E155 - brun HT, brun chocolat HT, brown RS - colorant brun, azoic, artificial - nu este recomandat
E160a - beta - caroten, amestec de caroteni - colorant portocaliu natural - se recomanda consum moderat
E160b - annatto, bixina, norbixina - colorant portocaliu natural - se recomanda consum moderat (2,5mg/kg corp)
E160e si E160f - beta-apo-carotenal C30) - coloranti portocalii artificiali de sinteza - se recomanda consum moderat
E161g - cantaxantina, xantofila - colorant galben, portocaliu sau rosu artificial - nu este recomandat consumul frecvent
E162 - rosu sfecla, betanina - colorant rosu natural - este considerat sigur dar administrat cu restrictie la copiii mici si prescolari
E171 - dioxid de titan - colorant alb, artificial - se va evita consumul frecvent
E172 - oxizi de fier, hidroxizi de fier - colorant galben, rosu sau negru, artificial - nu se recomanda consumul frecvent
E173 - aluminiu - colorant argintiu, artificial - nu se recomanda consumul frecvent
E175 - aur - colorant auriu natural - nu se recomanda consumul frecvent
E180 - litolrubina BK, carmin 6B - colorant rosu, azoic, artificial - nu se recomanda consumul frecvent
E200 - acid sorbic - conservant artificial - nu se recomanda consumul frecvent
E202 - sorbat de potasiu - conservant artificial - consumul frecvent nu este recomandat mai ales persoanelor sensibile
E203 - sorbat de calciu - conservant artificial - consumul frecvent nu este recomandat, mai ales persoanelor sensibile
E210 - acid benzoic - conservant artificial - consumul frecvent nu este recomandat, interzis persoanelor sensibile
E211 - benzoat de sodiu - conservant artificial - consumul frecvent nu este recomandat, interzis persoanelor sensibile
E213 - benzoat de calciu D - conservant artificial - consumul frecvent nu este recomandat, interzis persoanelor sensibile
E214 - hidroxibenzoat de etil, PHB-Ester - conservat artificial - consumul frecvent nu este recomandat, interzis persoanelor sensibile
E215 - sarea de sodiu a para-hidroxibenzoatului de etil, Ester-Etil-Paraben - conservat artificial - consumul frecvent nu este recomandat, va fi evitat de persoanele sensibile
E216 - para-hidroxibenzoat de propil, P{ropil-Paraben, PHB-Ester, nipaso - conservant artificial - consumul frecvent nu este recomandat, va fi evitat de persoanele sensibile
E217 - sarea de sodiu a para-hidroxibenzoatului de propil, PHB-Ester - conservant artificial - consumul frecvent nu este recomandat, va fi evitat de persoanele sensibile
E218 - para-hidroxibenzoat de metil, Metil Paraben, PHB-Ester - conservant artificial - consumul frecvent nu este recomandat, va fi evitat de persoanele sensibile
E219 - sarea de sodiu a para-hidroxibenzoat de metil, PHB Ester - conservant artificial - consumul frecvent nu este recomandat, va fi evitat de persoanele sensibile
E221 - sulfit de sodiu - conservant artificial - consumul frecvent nu este recomandat
E222 - sulfit acid de sodiu - conservant artificial - va fi evitat de persoanele sensibile
E223 - metabisulfit de sodiu - conservant artificial - consumul frecvent nu este recomandat
E224 - metabisulfit de potasiu - conservant artificial - consumul frecvent nu este recomandat
E226 - sulfit de calciu - conservant artificial - va fi evitat de persoanele sensibile
E227 - bisulfit de calciu - conservant artificial - consumul frecvent nu este recomandat, va fi evitat de persoanele sensibile
E228 - bisulfit de potasiu - conservant artificial - consumul frecvent nu este recomandat
E230 - bifenil, difenil - conservant artificial, pesticid - interzis in UE din anul 2004
E231 - ortofenifenol, ortozilen - conservant artificial, pesticid - nu este recomandat consumul fructelor si al cojilor de fructe tratate
E232 - ortofenilfenol de sodiu, ortofenilfenat de sodiu - conservant artificial, pesticid - nu este recomandat consumul fructelor si al cojilor de fructe tratate
E234 - nisina - conservant artificial - consumul frecvent nu este recomandat
E235 - natamicina, primaricina - conservant artificial - consumul frecvent nu este recomandat, va fi evitat de persoanele sensibile
E239 - hexametilentetramina, metanamin - conservant artificial - consumul frecvent nu este recomandat, va fi evitat de persoanele sensibile
E242 - dicarbonat de dimetil, pirocarbonat de dimetil - conservant artificial, se recomanda evitarea consumului
E249 - nitrit de potasiu - conservant, colorant indirect al carnii - consumul frecvent nu este recomandat, va fi evitat de persoanele sensibile
E250 - nitrit de sodiu - conservant, colorant indirect al carnii, artificial - consumul frecvent nu este recomandat, va fi evitat de persoanele sensibile
E251 - nitrat de sodiu - conservant artificial - consumul frecvent nu este recomandat, va fi evitat de persoanele sensibile
E252 - nitrat de potasiu - conservat artificial - consumul frecvent nu este recomandat, va fi evitat de persoanele sensibile
E280 - acid propionic - conservant natural sau artificial - consumul frecvent nu este recomandat, va fi evitat de persoanele sensibile
E281 - propionat de sodiu - conservant natural sau artificial - consumul frecvent nu este recomandat, va fi evitat de persoanele sensibile
E282 - propionat de calciu - conservant natural sau artificial - consumul frecvent nu este recomandat, va fi evitat de persoanele sensibile
E283 - propionat de potasiu - conservant natural sau artificial - consumul frecvent nu este recomandat, va fi evitat de persoanele sensibile
E284 - acid boric - conservant artificial - se recomanda evitarea consumului 
E285 - tetraborat de sodiu (Borax) - conservant artificial - consumul nu este recomandat
E310- galat de propil - antioxidant artificial - nu este recomandat consumul frecvent
E312 - galat de dodecil - antioxidant artificial - nu este recomandat consumul frecvent
E315 - acid erithorbic, acid izoascorbic - stabilizator de culoare, artificial - consumul nu este recomandat
E320 - butilhidroxianisol (BHA) - antioxidant artificial - nu este recomandat consumul frecvent
E321 - butilhidroxitoluen (BHT) - antioxidant artificial - nu este recomandat consumul frecvent
E338 - acid fosforic-ortofosforic - acidifiant natural, mineral - nu este recomandat consumul frecvent
E339 - fosfati de sodiu: fosfat mono-(i), fosfat di-(ii), fosfat trisodic (iii) - antioxidanti naturali minerali, saruri ale acidului fosforic - nu este recomandat consumul frecvent
E340 - fosfati de potasiu: fosfat mono-(i), fosfat di-(ii), fosfat tripotasic-(iii) - vezi E339 
E343 - fosfati de magneziu: fosfat mono-(i), fosfat dimagnezic (ii) - vezi 339
E353 - acid metatartric - acidifiant, stabilizator artificial - a se consuma cu moderatie
E354 - tartrat de calciu - acidifiant, stabilizator artificial - a se consuma cu moderatie
E355 - acid adipic - corector de aciditate - consumul frecvent nu este recomandat
E356 - adipat de sodiu - inlocuitor pentru gatit, artificial - a se consuma cu moderatie
E357 - adipat de potasiu - vezi 356
E363 - acid succinic - acidifiant natural sau artificial - consumul frecvent nu este recomandat
E385 - etilen-diamina tetraacetat de calciu disodiu (calciu disodiu) - antioxidant si sechestrant artificial - consumul nu este recomandat
E403 - alginat de amoniu - agent de ingrosare, gelifiant, glazurant - nu se recomanda consumul frecvent
E404 - alginat de calciu - agent de ingrosare, gelifiant, glazurant - nu se recomanda consumul frecvent
E405 - alginat de propilenglicol - agent de ingrosare, gelifiant, alergen - nu se recomanda consumul frecvent
E415 - guma Xantan - agent de ingrosare natural - a se consuma cu moderatie
E416 - guma Karaya - agent de ingrosare, gelifiant natural, glazurant, vegetal - nu se recomanda consumul frecvent
E417 - guma tara - agent de ingrosare si incarcare vegetal - a se consuma cu moderatie
E420 - sorbitol - inlocuitor al zaharului - nu este recomandat un consum mai mare de 50g/zi
E421 - manitol - artificial, inlocuitor al zaharului - nu este recomandat un consum mai mare de 50g/zi
E431 - stearat de poliooxietilena (40) - emulsifiant - nu se recomanda consumul frecvent
E432 - monolaurat de poliooxietilena sorbitan (polisorbat 20) - emulgator artificial - nu se recomanda consumul frecvent
E433 - monooleat de poliooxietilena sorbitan (polisorbat 80) - emulgator artificial - nu se recomanda consumul frecvent
E434 - monopalmitat de poliooxyetilena sorbitan (polisorbat 40) - emulgator artificial - nu se recomanda consumul frecvent
E435 - monostearat de poliooxyetilena sorbitan (polisorbat 60) - emulgator artificial - nu se recomanda consumul frecvent
E436 - tristearat de poliooxyetilena sorbitan (polisorbat 65) - emulgator artificial - nu se recomanda consumul frecvent
E450(vii) - difosfat biacid de calciu, pirofosfat de calciu acid - amulgator, stabilizator, corector de aciditate - nu se recomanda consumul frecvent
E450(vi) - difosfat dicalcic, pirofosfat de calciu - emulgator, corector de aciditate - nu se recomanda consumul frecvent
E450(iv) - difosfat dipotasic - emulgator, corector de aciditate - nu se recomanda consumul frecvent
E450 (i) - difosfat disodic - emulgator, stabilizator - nu se recomanda consumul frecvent
E450 (v) - difosfat tetrapotasic, pirofosfat de potasiu - emulgator, corector de aciditate - nu se recomanda consumul frecvent
E450(iii) difosfat tetrasodic, pirofosfat de sodiu - emulgator, corector de aciditate - nu se recomanda consumul frecvent
E451(ii) - trifosfat de pentapotasic, tripolifosfat de potasiu - emulgator, stabilizator, corector de aciditate - nu se recomanda consumul frecvent
E451(i) - trifosfat pentasodicm tripolifosfat de sodiu - emulgator, corector de aciditate - nu se recomanda consumul frecvent
E452(iv) - polifosfat calcic, polimetafosfat - emulgator, stabilizator - nu se recomanda consumul frecvent
E452(iii) - polifosfat calco-sodic - stabilizator, emulgator - nu se recomanda consumul frecvent
E452(ii) - polifosfat potasic - emulgator, stabilizator - nu se recomanda consumul frecvent
E452(i) - polifosfat sodic, hezametafosfat de sodiu, sarea graham - emulgator, corector de aciditate - nu se recomanda consumul frecvent

sursa: Click

Alte informatii despre aditivii alimentari - E-uri, gasiti AICI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu